Wolphaertsbocht (Afl. 35)

1 August 2021, 06:55 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]

Wolphaertsbocht

Het fotoboek meet 16,5 x 16,5 cm. Het bevat 168 bladzijden die worden opgesierd door 149 fotoafdrukken. Verreweg de meeste in zwart-wit, wat logisch is, want een fiks gedeelte van het boek bestaat uit vooroorlogse beelden. Tevens worden de jaren ’50 en ’60 ruim bedeeld en iedereen weet dat er ook toen nog amper kleurenfotografie werd toegepast. Het boek ‘Ziet Zuid’ is een werkelijk prachtige documentaire uitgave met zeldzaam materiaal van diverse topfotografen.

Wij hebben het aan filmer, tentoonstellingmaker Joop de Jong (1953) te danken dat deze uitgave - in een tamelijk kleine oplage - in 2010 is verschenen. Het boek is uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar. Ik had het geluk dat boekhandelaar Arno Snoek nog een exemplaar had liggen, anders was al dit mooie fotowerk aan mij voorbijgegaan. In het boek is als extraatje een cd bijgesloten met ruim 80 minuten uniek filmmateriaal.

Waarom uitsluitend Zuid? Het antwoord van Joop de Jong is tamelijk nuchter: ''Als kind groeide ik op in Barendrecht en zo kom je vanzelf terecht op Zuid. De linker Maasoever is bij ‘dat andere deel’ van de 010-bevolking nooit populair geweest. Ten onrechte. Zuid heeft een enorm boeiend verleden en het is bekend dat geschiedenis juist dáár enorm leeft!''

Een foto die mij enorm trof, is een opname uit 1954 van de zo vertrouwde, lange Wolphaertsbocht. Mijn eerste kennismaking met deze ooit zo dynamische straat was januari 1961 toen het mij lukte om in bioscoop Metro een zeer spannende erotische film te zien. Hij was toegankelijk ‘voor boven de achttien’. Ik moest nog 16 jaar worden, maar de controle in het filmtheater was gelukkig zeer ‘meegaand’. Logisch ook, ieder verkocht kaartje was er één.

Welnu, een ieder kent de Wolphaertsbocht, 1750 meter lang en daterend van 1900. De straat is genoemd naar ambachtsheer Wolphaert Jansz (1410), maar dat zal weinigen interesseren. Vermoedelijk kent NIEMAND deze foto, een creatie van een onbekende fotograaf van Openbare Werken. Haast nergens ter wereld zie je een schip van zo dichtbij een bewoonde straat ‘binnen varen’!

Neen, de fotograaf gebruikte géén telelens. Het schip (een loep verraadt de naam Belkarn) ligt in de voormalige Dokhaven (uit 1881). In deze haven lagen vroeger de gemeentelijke dokken en veren. Gedurende de jaren 1982/83 is de haven gedempt en daarna voor een groot deel  volgebouwd. Gelukkig is er ook nog het nodige groen te ontdekken. Het moet een ieder duidelijk zijn dat de woonhuizen links allemaal gesloopt zijn. Jawel, óók dat cafeetje met het overbekende uithangbord.

Rechts ziet u trouwens een bedrijfswagen van S.B.S. Die afkorting stond voor Van der Schuyt, an der Boom en Stanfries NV, een transportonderneming die ontstond als beurtvaartrederij en zich ontwikkelde tot voornamelijk wegvervoerder. De firma ontstond in 1948 uit een fusie tussen de rederijen: J. & A. van der Schuyt, Gebrs. Van den Boom en
Reederij Stanfries. De oud Feyenoord-voorzitter Guus Couwenberg was er directeur.